| Linia Collmarine |
|
|
|
Kosmetyki z linii COLLMARINE produkowane w firmie VENA, zaprojektowane zostały z wykorzystaniem szeregu najnowszych surowców biotechnologicznych. Linia przeznaczona jest do pielęgnacji skóry osób dojrzałych w wieku powyżej 25 roku życia a szczególnie dla osób ze skórą odwodnioną, cerą poszarzałą, pozbawioną witalności i blasku.Przy pomocy kosmetyków linii COLLMARINE można zaplanować kilka różnych zabiegów pielęgnacyjnych wykonywanych w salonach kosmetycznych, zależnie od rodzaju skóry, stopnia odwodnienia czy niezbędnego odżywienia lub regeneracji. Każdy z zabiegów powinien zawierać fazę oczyszczenia i pilingu oraz tonizowania. Do tej fazy zabiegów w linii COLLMARINE przeznaczono mleczko oczyszczające, krem do pilingu oraz tonik nawilżająco – łagodzący. Następne fazy zabiegów to – faza właściwego nawilżania, odżywiania i regeneracji przy użyciu preparatów typu maseczka kremowa lub eliksir najlepiej wspomagana odpowiednim masażem. Oraz ostatnia faza polegająca na lekkim natłuszczeniu i liftingu również przy pomocy maseczek lub eliksiru. W produkcji kosmetyków linii COLLMARINE użyto następujących składników aktywnych, których działanie udokumentowano na drodze badań klinicznych: Alantoina – pochodna kwasu moczowego, występująca naturalnie w wielu roślinach, ma działanie przede wszystkim łagodzące i regenerujące. Przyspiesza ziarninowanie uszkodzonej skóry i bliznowacenie mikropęknięć tkanki łącznej. Ma działanie keratynolityczne i działa już przy bardzo małych stężeniach (od 0,02 – 0,2%). Ze względu na działanie łagodzące podrażnienia, stosowana w kosmetykach do cer trudnych i wrażliwych. Centella asiatica ekstrakt – Wąkrota azjatycka zwana w Azji Gotu - KolaLecznicze jest całe zioło, a jego zbiory trwają cały rok, Centella a. jest uważana za narodową roślinę Indii i Cejlonu, ale rośnie także w Chinach. Indonezji: Australii, nad południowym Pacyfikiem, w Południowej i środkowej Afryce i na Madagaskarze. Pierwszym aktywnym składnikiem, który odkryto w tej roślinie są trójterpeny złożone, których w surowcu może być od 1,1 do 8% w zależności od miejsca wegetacji. Surowiec roślinny zawiera także flawonoidy, cukier, substancje gorzkie (walerian), kwasy, kamforę, żywice oraz olejki eteryczne, wśród których najwięcej jest silnego, zielonego olejku lotnego (do 36% wszystkich olejków). Oprócz tego roślina jest bogata w witaminy A, C, K, E oraz obfituje w magnez. Centella a. stosowana w produktach kosmetycznych (kosmeceutyki) - wykazuje silne działanie przeciwzapalne, przeciwdziałające uszkodzeniom tkanki skóry w przebiegu starzenia się. Podobnie jak estrogeny pozytywnie wpływa na metabolizm fibroblastów i syntezę włókien kolagenowych. Stymuluje syntezę kwasu hialuronowego, odpowiedzialnego za nawilżenie skóry. Jest znanym środkiem o potwierdzonym działaniu regeneracyjnym, wchodząc w skład leków na gojenie się ran, gdy od skóry wymagana jest wielokrotne zintensyfikowana synteza włókien kolagenowych, warunkująca zasklepienie ubytku. Roślinne ekstrakty z Centela Asiatica są, więc bardzo wartościowymi składnikami kosmetyków przeciwdziałających starzeniu się skóry i tworzeniu zmarszczek, zwłaszcza dla kobiet w okresie menopauzy. Bławatek – chaber ekstrakt (Cornflower (Centaurea Cyanus) Extract) – Jednoroczna roślina zawierająca centaurynę, glikozydy antocyjanowe – bardzo silne związki przeciw wolnorodnikowe, flawonoidy i olejki eteryczne. Ma działanie łagodzące oraz przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze i ogolnie przeciwzapalne. Stosowany w preparatach przeciwtrądzikowych.Melisa (ekstrakt) – bylina z rodziny wargowatych, powszechnie stosowana w lecznictwie jako środek uspokajajacy i przeciwbakteryjny. Ekstrakt z liści melisy zawiera olejek eteryczny bogaty w związki polifenolowe – aktywne „łapacze” wolnych rodników np. kwas kawowy i chlorogenowy, terpeny, trójterpeny np. kwas ursolowy i oleanowy, garbniki i flawonoidy. Ekstrakty z melisy wykazują pozytywne działanie na skórę osób poddanych stresowi i przemęczonych. Olej z ogórecznika (Borago officinalis) – Jest jednym z nielicznych źródeł kwasu gamma-linolenowego główneg z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) inaczej zwanych witaminą F. Kwas ten nie bez przyczyny zwany jest niezbędnym, ponieważ bez niego nie mogłyby zachodzić normalne przemiany w naszym życiu biologicznym. Poza tym kwas ten występuje naturalnie w zdrowym naskórku a jego brak jest przyczyną chorobliwej suchości skóry. Pantenol – Prekursor witaminy B5 (kwasu pantotenowego) który jest obecny we wszystkich żywych tkankach. Witamina B5 jest podstawowym substratem do tworzenia koenzymu A – substancji niezbędnej w przemianach biochemicznych (energetycznych) żywych komórek. W przypadku niedoboru wit. B5 w skórze dochodzi do zaburzeń w procesie odnowy naskórka, rogowacenia, łuszczenia i zaburzeń pigmentacji. Pantenol doskonale wchłania się w skórę docierając do głębszych warstw i ulega przemianie w witaminę B5, ponadto umożliwia utrzymanie nawilżenia skóry na odpowiednim poziomie. Pantenol należy do silnych stymulatorów wzrostu i odnowy komórek skóry. Sojadine – Produkt biotechnologiczny, który bazuje na oleju z ziaren soi i jego niezmydlającej się frakcji. Zawiera 20 - 25 % fitosteroli. Sterole są składnikiem warstwy tłuszczowej skóry. Sterole wchodzą w skład lipidów warstwy rogowej i są na trzecim miejscu: • Kwasy tłuszczowe • Ceramidy • Sterole • Trójglicerydy Dzięki temu, że struktura molekularna fitosteroli ma kształt dysku to umożliwia to tworzenie się warstwy filmu na powierzchni skóry, powstrzymuje wchłanianie substancji toksycznych oraz zapewnia właściwy poziom nawilżenia skóry poprzez zapobieganie nadmiernej utracie wody przez naskórek. Antarkticine - glikoproteiny z bakterii Pseudoalteromonas Antarctica, znalezionych na Antarktyce, o nadzwyczajnych właściwościach kumulacji wody. Ma własności nawilżające, stymulujące tworzenie się kolagenu typu I i typu IV w skórze, stymuluje tworzenie się elastyny przez co ma działanie przeciwzmarszczkowe. Matrixyl – polipeptyd otrzymywany na drodze syntezy biotechnologicznej. Zawiera matrikiny, które są nośnikami informacji dotyczącej przebudowy i naprawy skóry. Uaktywniają one syntezę de novo makrocząsteczek matrycy międzykomórkowej, zapewniając widoczną skuteczność działania przeciwzmarszczkowego tego składnika. Eyseryl – tetrapeptyd otrzymywany na drodze syntezy biotechnologicznej. Wykazuje silne działanie redukujące tzw „worki” pod oczami poprzez odprowadzanie produktów przemiany materii tworzących się w naturalnym procesie zwanym eodema. Eyseryl poprawia również elastyczność cienkiej skóry pod oczami nie podbudowanej tkanką tłuszczową i powoduje jej wygładzenie. REGU-AGE – aktywny kompleks otrzymywany na drodze biotechnologicznej z protein soi i ryżu oraz drożdży. Wykazuje silne działanie przeciw cieniom pod oczami poprzez poprawę mikrocyrkulacji krwi i hemodynamiki, redukuje wolne rodniki i produkty rozpadu kolagenu i elastyny. Skin Tightener (dosłownie „podciągacz” skóry) – kompleks prolaminy z protein pszenicy i polymannuronatu otrzymywanego jako polysacharydy z alg Macrocystis pyrifera. Składnik jest zastosowany jako skuteczny naprężacz obwisłej i zmęczonej skóry. Poprawia wygląd i koloryt skóry. Nuteline – produkt biotechnologiczny z protein orzecha laskowego. Produkt stosowany jako skuteczny składnik liftingujący. Stymulujący wzrost keratynocytów i fibroblastów. Stymuluje w celu odnowy warstwy lipidowej syntezę naturalnych ceramidów, cerebrozyny, trój- i diglycerydów. Wszystkie produkty kosmetyczne zawierają naturalny kolagen pochodzenia morskiego – z ryb z gatunku bieługa. Jak wiemy kolagen jest podstawowym budulcem skóry. Zawartość kolagenu w skórze ludzkiej wynosi od 7 do 15% . przy czym zawartość kolagenu w skórze zależy od wieku człowieka. Najwięcej kolagenu osiąga skóra człowieka w wieku 15 – 20 lat po czym stopniowo maleje. Spadek zawartości kolagenu zależy od czynników genetycznych człowieka, płci, sposobu i intensywności pielęgnacji skóry, odżywiania się, wpływu środowiska. U mężczyzn spadek zawartości kolagenu w skórze po 20 roku życia następuje stopniowo aż do wieku starczego. Natomiast u kobiet obserwuje się łagodny spadek zawartości kolagenu do czasu wystąpienia menopauzy po czym następuje szybszy spadek jego zawartości w skórze. Na czynniki genetyczne regulujące zawartość kolagenu nie mamy wpływu ale mamy znaczący wpływ na szybkość spadku zawartości kolagenu przez odpowiednią pielęgnację skóry. Kolagen w skórze występuje w kilku postaciach. Przede wszystkim w postaci włókien tworzy tzw. matrycę w warstwie skóry właściwej. Matryca zwana również podścieliskiem łącznotkankowym, składa się głównie z włókien kolagenowych typu I i III oraz włókien elastyny. Kolagen w postaci IV wraz z lamininą występuje w błonach podstawnych naczyń i błony podstawnej naskórka. Kolagen wytwarzany jest przez komórki fibrocytów i fibroblastów. Z wiekiem produkcja kolagenu przez te komórki ulega osłabieniu. W miejscach w których powierzchnia skóry zagina się czy to na skutek ruchów mimicznych czy sił grawitacyjnych działających na części ciała, szczególnie te nie związane z kośćcem czyli policzki i fałdy skóry na szyi, powstają zmarszczki. Jeżeli w miejscach zagięć skóra zawiera zbyt mało kolagenu to zmarszczki pogłębiają się i utrwalają. Zanikowi kolagenu sprzyja odwodnienie skóry. Kolagen zawarty w kosmetykach co prawda nie przenika przez naskórek ale aminokwasy wydzielone z kolagenu na skutek działania enzymów skórnych, wnikają w głąb skóry i mogą być źródłem substancji odżywczych dla skóry. Ponadto kolagen naturalny INVENTIA ma działanie filmotwórcze, a więc tworzy barierę chroniącą skórę przed utratą wilgoci. |



.jpg)





.jpg)









Kosmetyki z linii COLLMARINE produkowane w firmie VENA, zaprojektowane zostały z wykorzystaniem szeregu najnowszych surowców biotechnologicznych. Linia przeznaczona jest do pielęgnacji skóry osób dojrzałych w wieku powyżej 25 roku życia a szczególnie dla osób ze skórą odwodnioną, cerą poszarzałą, pozbawioną witalności i blasku.
Centella asiatica ekstrakt – Wąkrota azjatycka zwana w Azji Gotu - Kola
Bławatek – chaber ekstrakt (Cornflower (Centaurea Cyanus) Extract) – Jednoroczna roślina zawierająca centaurynę, glikozydy antocyjanowe – bardzo silne związki przeciw wolnorodnikowe, flawonoidy i olejki eteryczne. Ma działanie łagodzące oraz przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze i ogolnie przeciwzapalne. Stosowany w preparatach przeciwtrądzikowych..jpg)